Åklagaren yrkar på mord i första hand

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern åtalas för mordet på en man som ägde rum i juli i Rättviks kommun. Enligt åtalet ska mannen ha skjutits till döds av ett kulgevär.

Enligt åtalet ska den misstänkte ha dödat mannen genom att skjuta honom med ett skott, från ett kulgevär. Skottet avlossades på kort avstånd och träffade mannen i bröstkorgen och skadade underliggande organ, vilket gjorde att mannen avled, enligt åtalet.

Åklagaren yrkar på mord i första hand och grovt vållande till annans död i andra hand.

Man död i skottdrama utanför Rättvik 2018

– Jag påstår att den tilltalade har befunnit sig på fastigheten och offret har kommit hem dit, säger kammaråklagare Johan Knies.

– Den tilltalade känner sig väl lite grann hotad av offret, hämtar sitt vapen, möter offret och ett skott går av, fortsätter han.

Advokaten: ”Ett allvarligt angrepp”

Åklagarsidan och försvaret har olika uppfattningar huruvida om skottet som avlossades var uppsåtligt från den tilltalades sida mot offret.

– Min klient har utsatts för ett mycket allvarligt angrepp i sitt hem och han har haft en omfattande rätt att försvara sig. Det kan inte under några omständigheter bli fråga om att han ska dömas för mord eller för något brott som vi kan se det, säger mannens advokat Anders Ericson.

Hör åklagaren berätta sin ståndpunkt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död i skottdrama utanför Rättvik 2018

Mer i ämnet