Foto: Tobias Enmark/SVT

Åklagaren yrkar på två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under den tredje och sista rättegångsdagen i Mora Tingsrätt krävde åklagaren att samtliga fem åtalade skulle dömas för grovt jaktbrott.

Det gäller rättegången mot de fem män som misstänks för grovt jaktbrott i Tandsjöreviret nära Ulvsjön i norra Dalarna för två och ett halvt år sedan.

Åklagaren menar att en nu 30-årig man med hjälp av skoter har ringat in vargarna i området, samtidigt som de andra har väntat – beredda att skjuta.

– Jag anser det styrkt att de tillsammans och i samband har spårat och förföljt varg i syfte att döda eller skada, sa åklagaren Åse Schoultz under sin slutplädering.

– Det handlar om jakt på fredat vilt, jag gör gällande att jakten har föregåtts av omfattande planering.

Hon kräver att samtliga åtalade ska dömas till två års fängelse och påpekade för rätten att inget annat än fängelsestraff kan komma i fråga.

De missänktas advokater slutpläderar nu under eftermiddagen och deras hållning är att  Mora tingsrätt ska ogilla åtalet som är rubricerat; jaktbrott, grovt brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt illegal vargjakt

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter