Foto: Greenpeace.

Aktivister överlämnade sig själva

Publicerad

Två aktivister spenderade 38 timmar på området vid Forsmarks kärnkraftverk.

Vid 19-tiden överlämnade de två aktivister som befann sig inne på Forsmarks område sig själva till polisen, uppger Greenpeace.

-Efter 38 timmar har de lämnat Forsmark, säger Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig vid Greenpeace, till TT.

SVT var i kontakt med aktivisten Rasmus Törnqvist, som befann sig inne på det avspärrade området vid Formarks kärnkraftverk. Han är en av de två aktivister som överlämnade sig själva till polisen efter 38timmar

–  Det har inte varit svårt att gömma sig. Vi är helt vanliga människor, vi har ingen speciell träning på att varken ta oss in någonstans eller hålla oss kvar. Vi har helt enkelt gått in, hittat ett lämpligt ställe och lagt oss här med våra sovsäckar och lite käk, säger Rasmus Törnqvist.

Greenpeace övernattningar på svenska kärnkraftverk kom som en obehaglig överraskning för kärnkraftsindustrin.

Men såväl Vattenfall som miljöminister Lena Ek (C) säger att reaktorsäkerheten aldrig var hotad.  Under dagen träffade också Lena Ek representanter för Vattenfall och Eon samt Strålsäkerhetsmyndigheten för att diskutera händelserna. När mötet var slut mötte miljöministern medierna. Hon sade bland annat:

-Jag ser allvarligt på intrånget, och det är en brottslig gärning. Sedan är det så att självklart finns det anledning att fundera över hur det här yttre skyddet är ordnat, men reaktorsäkerheten är inte angripen i det här läget, sade Lena Ek.

Är oacceptabelt

Peter Gango, chef för Vattenfalls kärnkraftsverksamhet, påpekade att skyddet är uppbyggt i olika zoner och att reaktorsäkerheten är god.

-Den yttre zonen har som uppgift att upptäcka, larma och fördröja ett eventuellt intrång. Och det fungerade precis så i det här fallet.

Han sade samtidigt att det inträffade är oacceptabelt.

Lennart Carlsson vid Strålsäkerhetsmyndigheten säger att det nu ska analyseras om ytterligare säkerhetsåtgärder måste sättas in.

Bakgrund – Aktivister övernattade på kärnkraftsverk

Det var tidigt i går morse som omkring 70 Greenpeaceaktivister tog sig innanför murarna till kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. 

Några timmar efter aktionen förklarade huvudägaren Vattenfall att säkerheten fungerade ”precis som det är tänkt”. Det yttre skyddet ska fördröja inkräktare samtidigt som larmet går.

Men på onsdagsmorgonen stod det klart att Greenpeace aktion långtifrån var över. Både på Ringhals och på Forsmark hade aktivister övernattat.

Under dagen grep polisen fyra personer inne på Ringhals område och två inne på Forsmark. Trots ett massivt polispådrag dröjde det ända till 19-tiden innan de sista två aktivisterna kunde hittas, efter att de självmant överlämnat sig till polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aktivister på kärnkraftverk

Mer i ämnet