Äldre får bättre mat i Ramsjö

Uppdaterad
Publicerad

Trots stora problem med näringsbrist hos äldre har över hundra kommuner inget system för att kontrollera om äldre äter upp maten som levereras av hemtjänsten. Men i Ramsjö i Ljusdal kommun ändrar man nu på matrutinerna.

Sigrid Pettersén som är projektledare i Ramsjö har intervjuat ett hundratal äldre om matlådorna.

– De äter för lite, det är det största problemet. De allra flesta äter upp en halv matlåda. Ibland delar man på flera. Matlådorna här i Ljusdal är avsedda för att ätas upp inom 24 timmar efter att de är öppnade.

SVT granskar matvalet

Så det kan bli problem med själva kvalitén på maten?

– Det kan det absolut bli. Sen är det ju det att näringsberäkningen bygger på att man ska äta upp matlådan, det är uträknat från ett mål mat om dagen.

Få koll på näringsinnehåll

Frågan är hur mycket mat äldre får i sig överhuvudtaget. Få kommuner kontrollerar den saken och dessutom visar SVT:s kartläggning nu att det är långt ifrån alla som har koll på vilken näring maten innehåller. Bland de kommuner som bara erbjuder matlådor så är det var fjärde som inte näringsberäknar dem. Siffrorna från hemstjänstmaten är sämre än för maten på äldreboenden och betydligt sämre än för skolmaten.

Får äta tillsammans 

Så istället för att köpa själva maten till de äldre har man i Ramsjö köpt in en hel måltidstjänst. Maten ska komma från en restaurang på ortens camping, där det då blir fler jobbtillfällen och den ska delas ut varm till de äldre varje dag. En dag i veckan ska också de äldre få skjuts av hemtjänsten så att de kan äta tillsammans på restaurangen. I Ramsjö ska alltså hela matsituationen nu komma i fokus.

– Möjligheten att äta tillsammans är en väldigt viktig del, säger Sigrid Pettersén.

– Men naturligtvis. Två grisar äter mer än en, så har det alltid varit, säger Inez Eriksson.

SVT granskar #matvalet

SVT granskar just nu maten i kommuner och landsting.  Skolmat, äldremat, sjukhusmat – mål och måltider, kost och kostnader.

Hör av dig och berätta vad vi borde rikta sökarljuset mot!

Mejla oss på matvalet@svt.se, eller använd hashtaggen #matvalet i sociala medier.

Om du har känsliga uppgifter – sök oss via svt:s växel 08-784 00 00 eller skicka ett vanligt brev till Linda Kakuli, svt Nyheter, 105 10 Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet