Peter Bäcke, stf räddningschef Brandkåren Mora Foto: svtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Äldre i Mora får brandlarm

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer i Mora kommun med trygghetslarm ska nu få dessa kompletterade med brandlarm.

I höstas började hemtjänsten och Mora brandkår att göra hembesök hos de som har hemtjänst för att se över brandsäkerheten.

Sofie Kalrot, avdelningschef Hemtjänsten Mora kommun

– Vi såg att många saknade brandvarnare och hos de som hade brandvarnare kunde det saknas batterier, säger Sofie Kalrot som är avdelningschef hos hemtjänsten i Mora.

Peter Bäcke, som är ställföreträdande räddningschef säger att man dessutom insåg att många inte skulle klara att snabbt sätta sig själva i säkerhet vid en brand.

Larm direkt till brandkår

Därför ska nu trygghetslarmen – drygt 400 stycken – kompletteras med en rökdetektor. Det innebär att om bostaden hos en med trygghetslarm blir rökfylld så kommer larmet att gå så gott som direkt hos brandkåren.

– Då kan vi snabbt vara på plats, säger Peter Bäcke.

Arbetat med att komplettera trygghetslarmen kommer att börja inom kort och för ”brukaren” kommer detta inte att innebära någon extra kostnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer