Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kocken Görgen Tidén visar upp den färgsprakande förrätten. Foto: SVT

Älgbiff, lax och hjortron – här är Dalarnas nya landskapsmåltid

Uppdaterad
Publicerad

Kryddstekt älgbiff med rostad jordärtskocka, gnocchi gjord på mandelpotatis och trattkantareller. Det är huvudrätten i Dalarnas nya landskapsmåltid.

I våras utmanades alla landshövdingar att ta fram en landskapsmåltid. Under torsdagseftermiddagen presenterades Dalarnas måltid och SVT Nyheter Dalarna fick en tjuvtitt under förberedelsearbetet.

– Tanken med det här är att stimulera till att göra bra rätter och använda lokala råvaror, berättar Sten-Rune Lundin som är projektledare på Länsstyrelsen Dalarna.

Initiativet med att ta fram landskapmåltider kommer från bland andra Gastronomiska akademien inför att Stockholm har blivit utsedd till Europas Gastronomiska huvudstad 2023.

”Mer av en festmåltid”

Dalarnas landskapsmåltid har utsetts av en jury och komponerats av kocken Görgen Tidén.

– Det är kanske mer av en festmåltid även om det går att göra förenklingar av den, men den är ju också riktad för turister, säger Sten-Rune Lundin.

I videon: Här förbereder kocken den första rätten som är älvdalslax.

Förrätt:

Älvdalslax i variation, bakad, kallrökt och gravad. Serveras med bland annat senap, laxrom och ramslökskräm.

Varmrätt:

Kryddstekt älgbiff med rostad jordärtskocka, gnocchi gjord på mandelpotatis och trattkantareller.

Dessert:

Glass på råmjölk smaksatt med rostat hö, serveras med hjortron, sura fruktband med smak av hallon och hallon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer