Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med till förskolan Brogården där förskoleläraren Eva berättar om situationen – ”Hade jag inte fått hjälp hade vi fått stänga”. Foto: Niko Ago/SVT

Alla kollegor var sjuka – Eva var enda pedagogen på förskolan i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

När Eva Johansson Wallsten kom till jobbet på en av Borlänges förskolor på måndagsmorgonen insåg hon att hon var den enda ur personalen som var där. De övriga fem var hemma på grund av sjukdom.

– Jag stod mest och skrattade för jag visste inte vad jag skulle göra, berättar hon.

Smittspridningen i samhället i kombination med hushållskarantänen gör att personalsituationen är svår i flera verksamheter inom barnomsorgen. Både i Borlänge och Falun har kommunerna vänt sig till föräldrar till barn i förskolan och vädjat om att man om möjligt ska ha sina barn hemma.

Mejl med vädjan till föräldrar

”Vi har ett mycket ansträngt läge... flera avdelningar står med få eller ingen ordinarie personal” skriver Borlänge kommun i ett mejl till vårdnadshavare med barn i fritidshem och förskola och vädjar om att om möjligt hålla barnen hemma.

I Falu kommun är läget detsamma. Där riktar man i första hand en vädjan till vårdnadshavare som är föräldralediga eller arbetslösa eller har barn i allmän förskola på kommunens förskolor och familjedaghem, men även föräldrar som arbetar har möjlighet att anta vädjan och ingen avgift kommer att tas ut under februari för den som har möjlighet att ha barnen hemma.

Mer än hälften av barnen borta från Brogården

På tisdagen är 14 av 38 barn på plats på förskolan Brogården i Borlänge. Några är sjuka, några lediga och några har tagit extra ledigt. Förskoleläraren Eva Johansson Wallsten, som på måndag morgon fann sig stå ensam ur personalen på förskolan, har fått hjälp från en av kommunens andra förskolor och en vikarie.

I hela Borlänge kommun var 16 procent av eleverna och 19 procent av personalen frånvarande grundskolorna. I förskolorna var 42 procent av barnen och 29 procent av personalen hemma.

Se klippet från förskolan Brogården där förskoleläraren Eva berättar om situationen – ”Hade jag inte fått hjälp hade vi fått stänga”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet