Foto: TT Bild

Allt fler blir av med körkortet

Publicerad

Antalet körkortsåterkallelser ökade med 6,7 procent i Dalarna 2017 jämfört med året innan.

Transportstyrelsen fattade beslut om 961 körkortsåterkallelser i länet under året, jämfört med 900 året innan. Den största ökningen syns vid körkortsåterkallelser på grund av väsentlig överträdelse, som ökat med 25 procent, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Fortkörning vanligast

Den vanligaste orsaken till att Transportstyrelsen återkallar ett körkort är fortkörning.

I Dalarnas län fattade Transportstyrelsen 500 återkallelsebeslut under året som hör till den kategorin. Det är en ökning om 25 procent jämfört med året innan då 400 sådana beslut fattades.

Inte lämpliga förare

Transportstyrelsen kan också återkalla ett körkort på medicinska grunder när föraren inte längre är lämplig att köra bil.. Vanligtvis ligger en anmälan från läkare som grund.

I riket ökade körkortsåterkallelserna som skedde på medicinska grunder med 7,2 procent, från 8 180 under 2016 till 8768 under 2017.

I Dalarna har antalet återkallelser inom den kategorin minskat något under samma period, från 311 under 2016 till 297 under 2017, enligt Transportstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer