Allt fler demenssjuka vårdas hemma – anhöriga utan riktat stöd

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer med demens bor hemma längre på grund av platsbrist på demensboenden. Det i sin tur leder till att allt fler partners, make, maka eller barn blir anhörigvårdare. Trots det finns idag inget specifikt anpassat stöd för dessa personer.

Nu startar Högskolan Dalarna en studie för att ta fram ett specifikt stöd till anhöriga till demenssjuka.

– Vi uppskattar att det finns mellan 160 000 till 175 000 personer i Sverige som har demens men samtidigt finns det bara under 30 000 boenden för personer med demens, vilket gör att väldigt många vårdas i sitt eget hem, säger Marcus Falk Johansson, socionom och doktorand i vårdvetenskap.

Högskolan Dalarna startar en datainsamling för ett projekt där man vill finna sätt att stödja personer som har blivit vårdare i sitt eget hem för anhöriga med demenssjukdom, då platserna på demensboende inte räcker till.

”Man behöver mycket stöd”

Både personer som har en anhörig med demenssjukdom som vårdas hemma eller som har fått plats i något demensboende behöver hjälp, menar Lena Kristoffersson som är verksamhetschef på demensboendet Norshöjden i Falun.

– Som anhörig har man inte tidigare erfarenhet av den här sjukdomen. Man växer in i den som anhörig för att det går sakta. Man behöver mycket stöd, därför tycker jag att den här studien som Högskolan Dalarna har påbörjat är oerhört efterlängtad, säger Lena Kristoffersson.

Starta klippen ovan för att höra mer från Marcus Falk och Lena Kristoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.