Sociala medieexperterna Sarah Larsson Bernhardt och Deeped Niclas Strandh tipsar om hur då kan hålla en digital middag på distans. Foto: SVT

Umgås på distans – så fixar du en digital middag

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler hittar i tider av isolering vägar att hålla kontakten via nätet.

– Vi är mer ute på internet över lag nu. Vi ser att användningen sker även dagtid på vardagar på ett annat sätt, säger Jannike Tillå, på Internetstiftelsen.

Enligt Internetstiftelsens undersökning ”Svenskarna och internet 2019” uppgav 95 procent av den svenska befolkningen att de använder internet. 

Många unga lever konstant uppkopplade och gör saker tillsammans med sina vänner, men för den äldre generation har barriären att ställa laptopen eller mobilen på köksbordet och koppla upp sig med vännerna varit lite högre. Något som Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen ser förändras nu.   

Coronapandemin

– Det vi ser i ökningen nu är att man vill se varandra. Det räcker inte med text längre. Man saknar varandra när man får inte träffas. Vi ser att man har med sig farmor eller mormor på middagen via videoverktyg.

Digitala middagar en lösning

– Det vi lär oss nu kanske vi kan ta med oss framöver när vi inte längre behöver vara fysiskt distanserade, säger Deeped Niclas Strandh, expert på sociala medier.

Just digitala middagar kan vara en lösning för de som brukar resa till nära och kära i påsk, men inte kan göra det i år på grund av coronasmittan.

I klippet ser du vår reporter äta digital middag med sociala medieexperterna Sarah Larsson Bernhardt och Deeped Niclas Strandh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet