Intersports före detta lokaler i Ludvika står tomma Foto: Felix Eriksson

Allt fler handlar på nätet – fyra butiker stängs i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

E-handeln ökar i landet och Ludvika är en av de orter som drabbats hårt av att allt fler handlar på nätet. Där har flera butiker tvingats stänga på kort tid.

Förra året omsatte e-handeln i Sverige cirka 67 miljarder kronor. Det är en ökning med 16 procent från året innan och innebär att e-handeln utgör nästan 9 procent av den totala detaljhandeln.

Ludvika hårt drabbat

Ludvikas butiksliv har drabbats hårt av den ökande näthandeln. Sedan januari har intersport, två klädbutiker och Åhléns tvingats stänga. Åhléns kommer däremot driva verksamheten ett år framöver innan den ska avvecklas.

– Det är inte unikt för just Ludvika utan det här händer i många städer. Men det är sorgligt att just de här butikerna stänger. Åhlens har ju varit som ett litet hjärta i vår stad, det är väldigt sorgligt och tråkigt, säger Sussi Sakofall som är centrumutvecklare i Ludvika.

”Finns en plan”

Flera lokaler ekar tomma i Ludvika centrum i dag, men det finns förhoppningar och ett arbete pågår för att de ska komma till användning igen.

Intersports före detta lokaler i Ludvika står tomma Foto: Felix Eriksson

– Vi har en plan, vi sitter redan nu med fastighetsägarna, kommunen och köpmän. Vi måste samverka på ett högre plan och det är ju det som vi har gjort i många år och det måste vi fortsätta jobba ännu hårdare för, så det är nu det gäller att komma framåt, säger Sussi Sakofall.

Hör hur Ludvikaborna handlar och vad de tycker om att flera butiker stänger, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.