Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Helle Bryn-Jensen berätta mer om ökningen, vad det kan ligga för orsaker bakom och hur hon tror att det kan utvecklas framöver. Foto: Anders Hansson, SVT/ TT

Allt fler norrmän vill bli svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet norska medborgare som sökt svenskt medborgarskap under förra året har mer än fördubblats i regionen Dalarna-Värmland-Örebro-Gävleborg.

Det är sannolikt ett uppdämt behov som ligger bakom men coronapandemin kan ha bidragit till ökningen som skett sedan det blev möjligt för norska medborgare att inneha dubbla medborgarskap.

– Jag har känt att det varit en ökning, men när jag tittade på de exakta siffrorna blev jag överraskad! säger Helle Bryn-Jensen på Länsstyrelsen Dalarna som handlägger medborgarskapen i storregionen.

Orsakerna kan vara flera tror hon, men tidigare har det inte varit möjligt för norska medborgare att samtidigt ha svenskt medborgarskap. Det blev det först från nyåret 2020 och ökningen är räknad under det året jämfört med året innan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer