Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se helikopterbilderna från brandområdet vid Trängslet

Allt fler skogsbränder bekämpas från luften – beredskapen har ökat sedan storbranden i Trängslet

Uppdaterad
Publicerad

Insatserna med MSB:s helikoptrar vid skogsbränder ökade den senaste brandsäsongen. Sedan de stora skogsbränderna i bland annat Trängslet 2018 har den luftburna beredskapen stärkts och Dalarna hör till de län där flest insatser gjorts.

Under sommaren då brandrisken var som högst högst hade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB), helikoptrar stationerade i Mora. Vid fem tillfällen gjordes insatser i Dalarna, bland annat vid skogsbränder i Vansbro och Leksand.

– Här såg man verkligen fördelarna med att helikoptrarna placeras där brandrisken är som störst. Jag kan också jämföra med 2018 och branden i Trängslet. Då hade Sverige ingen liknande beredskap. Hade Sverige haft den beredskapen då, som vi har nu, hade vi inte hamnat i samma läge, säger Johan Szymanski, tidigare räddningschef i brandkåren Norra Dalarna i ett pressmeddelande från MSB

Totalt har över 60 luftburna insatser gjorts mellan april och september runt om i Sverige, enligt MSB. Under hela förra året gjordes 49 insatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer