Foto: Vasaloppet

Världsrekordhållaren Walmsley från USA tog hem Ultravasan

Uppdaterad
Publicerad

Ultravasan avslutade Vasaloppets sommarveckan. Först i mål av alla var amerikanen Jim Walmsley. Först på damsidan var ryskan Alexandra Morozova.

Tidigt på lördagen gick startskottet för Ultravasan, nio mil löpning i Vasaloppsspåret mellan Sälen och Mora. Elitklassen drog iväg redan 05:00 på morgonen.

Först genom målet i Mora på tiden 5:47:28 var Jim Walmsley från USA, världsrekordhållaren på 50 miles.

– Det var en härlig dag därute och härligt väder. Det var riktigt roligt att springa i dag, sade en till synes pigg Jim Walmsley direkt efter målgång.

29-åringen från Arizona kallas världens bästa ultralöpare. Han har tidigare vunnit The Western States 100-Mile Endurance Run både 2018 och 2019.  Walmsleys tid på Ultravasan är den näst snabbaste tiden i loppets historia, drygt två minuter från Jonas Buuds rekordtid på 5.45 från 2015.

– En enastående uppvisning, säger kommentatorerna på Vasaloppet.

– Jag fick nog betala för den snabba starten i dag, menade Walmsley vidare. Men jag kände mig riktigt bra, men jag hade inte styrkan att hålla Jonas rekordfart i dag. Kanske att spurtpriserna fick mig att köra lite för fort. Med 25 kilometer kvar insåg jag att det skulle bli svårt att slå rekordet. Men jag hade en bra dag och är riktigt nöjd hur jag ändå kämpade på under slutdelen.

Flera olika klasser startade under lördagen med totalt 6000 löpare från 22 nationer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.