En av de norska helikoptrarna vattenbombar en toppbrand. Foto: Maria Holmin, SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Branden fortfarande utom kontroll – fortsatt stor risk för explosion

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden vid Trängslets skjutfält, sydost om Särna i Älvdalens kommun, är fortfarande helt utom kontroll. Under måndagskvällen avbröts markinsatserna på grund av risken att den odetonerade grovkalibriga ammunitionen som ska finnas runt skjutfältet exploderar av hettan. Nu återupptas släckningsarbetet men läget är oförändrat.

– Vi håller på för fullt igen och det viktigaste just nu är framför allt att begränsa spridningen, säger Anders Attehed, presstalesman vid Mora Brandkår vid klockan 06 på tisdagsmorgonen.

Helikoptrarna förberedde sig då på ytterligare vattenbombningar.

Fick utrymma området

Totalt sex norska helikoptrar har flugits till Sverige för att undsätta räddningstjänsten i släckningen av de många skogsbränder som drabbat landet.

Men de två som flögs till Älvdalen fick inledningsvis stanna på marken på grund av att man behövde kolla av läget. Området som brinner ligger nämligen nära ett skjutfält.

– Vid 00.30-tiden fick vi kännedom om att området är ett så kallat målområde för artilleri vilket kan innebära att det finns grovkalibrig odetonerad ammunition i området. Detta innebar att personalen omedelbart fick utrymma området med ett riskavstånd om 600 meter, säger räddningschef Johan Szymanski på måndagsmorgonen.

Markinsats och helikopterinsats avbruten

När SVT Dalarna når räddningschef Johan Szymanski vid 19.30-tiden på måndagen uppger han att att läget är oerhört komplicerat och att all markinsats avbröts vid 15-tiden.

– Det blev för farligt helt enkelt. Snart avbryter vi helikopterinsatsen också, de kommer flyga i en timme till ungefär. Branden sprider sig okontrollerat, den går mot Jämtland och Härjedalen. Det finns inte mycket vi kan göra just nu, säger Johan Szymanski.

Under måndagseftermiddagen utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA-larm, då branden vid skjutfältet sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

– När värmen stiger till 80 grader är det stor risk för explosion, säger Szymanski.

Fyrahundra hektar skog brinner

Vid 09-tiden på måndagsförmiddagen skickade Johan Szymansk ut ett pressmeddelande för att informera om läget.

– Nu brinner ett område på två gånger två kilometer och vädret förväntas bli det ”värsta tänkbara”, med 30 graders värme,  extremt låg luftfuktighet och kraftiga byvindar. Vinden väntas komma från syd så branden kommer att sprida sig norrut under dagen om inte räddningstjänsten lyckas hejda den.

En 700 meter lång begränsningslinje med vattenkanoner har skapats under natten och med stöd av försvarsmakten jobbar räddningstjänsten intensivt med att släcka branden.

Foto: Mora räddningstjänst

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet
En av de norska helikoptrarna vattenbombar en toppbrand. Foto: Maria Holmin, SVT
Räddningschef Peter Bäcke går igenom upplägget för räddningstjänstens insatser på måndagsmorgonen. Området som brinner är nu två gånger två kilometer stort. Foto: Mora räddningstjänst
Räddningschef Johan Szymanski i samspråk med personal på plats. Foto: Maria Holmin, SVT
Det är ett stort pådrag i skogen sydost om Särna. Foto: Maria Holmin, SVT
Bandvagnar är effektivt för att ta sig fram i terrängen. Foto: Maria Holmin, SVT
Foto: Maria Holmin, SVT
En Blackhawk-helikopter lyfter för att vattenbomba brandområdet. Foto: Maria Holmin, SVT