Anhöriga kräver ny polisutredning om misstänkt mord i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

De anhöriga till den kvinna som i höstas hittades död vid en campingplats i Sälenområdet, kräver att hela polisutredningen görs om. En man anhölls först som misstänkt för mord men polis och åklagare tror i dag att det var ett självmord.

– Vi tror inte att hon tog livet av sig. Hon var rädd för sitt liv och sökte hjälp bara tre dagar innan, säger kvinnans syster Ida Heikkinen.

Kvinnan hittades död i en villavagn på campingen i slutet av oktober 2020. En anhörig till henne som själv slog larm om dödsfallet, greps och anhölls som misstänkt för mord. Men släpptes senare när åklagaren slog fast att det handlade om ett självmord, och mannen inte längre misstänktes för brott.

Men nu har en stor grupp anhöriga begärt en överprövning av den nedlagda förundersökningen. De tror inte alls att kvinnan tog sitt liv utan att hon dödats, och att det i efterhand arrangerats som ett självmord.

De har själva presenterat en lång rad frågetecken i polisutredningen.

Bland annat att kvinnan sökte akut sjukvårdshjälp strax innan dödsfallet och då berättat att mannen var våldsam och bland annat jagat henne med en yxa. Och att hon planerade att lämna honom.

En överåklagare ska nu besluta om polisutredningen ska återupptas.

Den man som inledningsvis misstänktes har hela tiden nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.