Ann Cathrine Fernå från Malung har svårt att förstå hur Region Dalarna resonerar. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Ann Cathrine, 73: ”Det känns som att de satt mig i fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Svårt lungsjuka Ann Cathrine Fernå från Malung planerade två resor utanför Dalarna i höst. Men för att kunna åka behöver hon sin elmoped. Nu har Region Dalarna sagt nej till riksfärdtjänst med taxibuss.

– Då är det omöjligt för mig att åka, säger hon.

Ann Cathrine är engagerad i riksförbundet HjärtLung och behöver därför åka på resor utanför länet omkring två gånger per år. Att resa är inget problem så länge hon får ha sin elmoped med sig. Den är helt nödvändig för att hon ska kunna leva ett eget liv och kunna transportera syrgasmaskinen, berättar hon.

LÄS MER: Julia missade fisketuren – färdtjänsten hittade inte till sjön

Elmopeder är dock inte tillåtna på tåg. Därför hoppades Ann Cathrine att få riksfärdtjänst med taxibuss. Men där sade Region Dalarna, som beslutar om färdtjänst i länet, nej. 

– Jag känner mig fruktansvärt upprörd och uppjagad. Jag har sett fram mot de här resorna väldigt mycket. Det är mitt liv att kunna vara aktiv. Sedan helt plötsligt så får man nej, säger hon. 

Omöjligt att förflytta sig

I beslutet som Region Dalarna fattat anses Ann Cathrine kapabel att klara en tågresa med hjälp av en ledsagare och en manuell rullstol. Men det är omöjligt, menar hon. Den första resan är en regionkonferens för riksförbundet HjärtLung i Bollnäs som pågår i tre dagar. För att klara sig när hon kommer fram behövs elmopeden.

TV: Här kan du se ett längre inslag om Ann Cathrine Fernå

– Jag har ingen medföljare som kan vara mig behjälplig i tre dygn. Med den manuella rullstolen kan jag inte förflytta mig en meter själv, berättar hon. 

Olika beslut är vanligt

I fjol beviljades Ann Cathrine Fernå riksfärdtjänst med taxibuss till ett engagemang utanför länet. Och hon har inte blivit friskare på ett år. Tvärt om, säger hon själv. Men enligt Region Dalarna är det inte ovanligt att man får olika beslut. Det beror på nyligen avkunnade domar i Förvaltningsrätten, som tjänstemännen ska rätta sig efter.

Lagen är strikt

Själva lagen om riksfärdtjänst är också strikt. Det är bara själva resan som tas i beaktande. Hur Ann-Cathrine tar sig till tåget eller hur hon klarar sig efter hon klivit av är inget som ingår i riksfärdtjänstens ansvar, berättar Amelie Sahlin, enhetschef för samhällsbyggnad- och färdtjänst på Region Dalarna. 

– Jag är ledsen att det blir såhär, men vi kan inte göra annorlunda bedömningar. Vi fattar våra beslut utifrån de behov som finns under själva transporten. Sedan är varje sådant här fall, oavsett vem det är, sorgligt, säger Amelie Sahlin.

Har inte gett upp

Ann Cathrine Fernå har dock inte helt gett upp. Hon har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, och hoppas att Region Dalarnas beslut ska ändras. Men några stora förhoppningar på att kunna åka på konferensen i Bollnäs och kursen i Stockholm har hon inte. 

– Jag ser väldigt mörkt på framtiden. De har satt mig i fängelse i Dalarna. Det är så det känns, säger Ann Cathrine Fernå.

LÄS ÄVEN: Nu slipper Magnus färdtjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.