Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Spånberg i Särna ligger bakom namninsamlingen som hon hoppas leder till att man stänger ned fjällanläggningarna. Foto: Privat/SVT

Anna har startat namninsamling i hopp om att fjällen stängs: ”Tyvärr så är det dags att börja vakna”

Uppdaterad
Publicerad
Folkhälsomyndighetens rekommendation att inte resa till fjällen på grund av smittorisken för coronaviruset räcker inte. I alla fall inte enligt Anna Spånberg i Särna. Hon har startat en namninsamling för att man ska stänga ned fjällen helt och hållet.
– Tänk på varandra, ta ansvar och snälla stanna hemma för oss. Jag tror att jag delar den här uppfattningen med många, säger hon.

I skrivande stund har namninsamlingen, startad av Anna Spånberg i Särna, fått över 2000 påskrifter. Syftet är att det ska leda till ett beslut om att stänga ned fjällanläggningarna.

– Jag tycker att beslutet ska komma högre uppifrån att man ska säga stopp, för att människor är oftast ganska egoistiska och kommer tyvärr välja att åka ändå eftersom de har betalat mycket pengar.

– Men det är förstås bra om fjällanläggningarna också tar sitt eget ansvar.

Skistars kommunikationsansvarige Linda Morell säger i en kommentar att man redan vidtagit en rad försiktighetsåtgärder för att minska spridningsrisken. Dessutom har man infört extra ombokningsmöjligheter för sina inbokade gäster, som gör det möjligt att ta resan nästa år, exempelvis.

– Vi kan inte kommentera privata människors skrivelser, men som vi har sagt tidigare har vi haft kommunikation med Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Vi har redan för två veckor sedan redan infört vissa försiktghetsåtgärder.

Bland annat så hänvisar man till att man valt att inte anordna någon afterski och även strukturerat om liftsystemet för att skapa avstånd och försöka undvika singelkö.

– Det här är något som Folkhälsomyndigheten har tittat på och godkänt.

Men kan det bli aktuellt att stänga ned anläggningarna i framtiden?

– Det kan jag inte spekulera i, vi förlitar oss helt på våra myndigheter.

I klippet ovan förklarar Anna Spånberg mer om vad hon hoppas på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet