Mannen ska ha joggat på skjutfältet under pågående övning. Nu åtalas han för brott mot skyddslagen. Foto: TT/SVT Arkiv

Ännu en joggare ställs inför rätta – sprang in på Faluns skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha varit ute och joggat på Faluns skjutfält i augusti 2017. Mannen själv menar att han inte sett varningsskyltarna och förnekar att han skulle vara skyldig till brott.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalas alltså för brott mot skyddslagen efter att ha motionerat på Faluns skjutfält under en övning. Händelsen utspelade sig i augusti 2017 och då fanns beslut om att skjutfältet var ett skyddsobjekt – och alltså olagligt att beträda.

– Det är en joggare som sprungit in på området som är skyddsobjekt och det får man inte göra. Jag tror inte att det var direkt fara eftersom de såg honom tydligt, säger åklagare Christina Hildebrand och fortsätter:

– Men det är klart att i förlängningen kunde det ha blivit farligt, man skulle skjuta med skarp ammunition.

Såg inte varningsskyltarna

I förhör uppger mannen att han inte sett att det var skyltat vid skjutfältet, men enligt Christina Hildebrand fanns det bommar uppställda med varningsskyltar på.

– Det är böter det är tal om. Jag anser att det ska bedömas som ett ringa brott mot skyddslagen, säger hon.

Mannen förnekar brott.

Samma sak har hänt föut, senast 2016 då en man som var ute och joggade var sekunder ifrån att bli skjuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.