Foto: SVT, TT

Oppositionsrådet: ”Kommer inte klara den akuta vården”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2018 kan bli den mest besvärliga i vårdsverige och Dalarna i modern tid. Sjuksköterskebristen, som redan är stor, väntas förvärras än mer under semesterperioden.

Oppositionsrådet Ulf Berg (M) krävde ett extra landstingsstyrelsemöte i frågan vid landstingsfullmäktige i Falun på måndagen.

– Jag tror att vi får fixa sommaren med den personal vi har och det blir troligen sämre ställt än förra sommaren. Det finns all anledning att vara orolig, sa Berg som menade att landstinget inte kommer att ha tillräckligt med öppna vårdplatser för att klara den akuta vården.

Ska fixas

Landstingsrådet Gunnar Barke (S) säger att Berg inte är ansvarsfull när han skräms med detta.

– Jag kan garantera att akuta behov och tidskritiska operationer ska fixas även denna sommar, säger Gunnar Barke till SVT.

Men en helt färdig bild av hur det blir, har han ännu inte.

– Vi får skruva och vrida på många rattar för att få det att funka, säger han.

Kommer förvärras

En av tre avdelningar på kirurgen i Falun är för tillfället stängd på grund av sjuksköterskebristen som förvärras under semesterperioden.

– Vi har lägst antal öppna vårdplatser i Sverige och i Dalarna i modern tid, säger Anders Cohen som är kirurg vid Falu lasarett.

– Sjukvårdsmässigt är det en mycket besvärlig situation, säger han om den väntande sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.