• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Anrika tiomila lockar dem tillbaka till skogen

Till helgen avgörs Tiomila, den mest anrika och prestigefyllda orienteringstävlingen i Sverige. Gävledala har träffat laget som skrällvann Tiomila för exakt 50 år sedan.

Det var ett ungt och otippat lag från Stora Tuna IK i Borlänge som vann Tiomila 1964, en tävling som den gången avgjordes i Sörmland. Stora Tuna tog ledningen efter sjätte sträckan och höll den sen ända in i mål, med favoritlagen Rotebro och IFK Hedemora på andra, respektive tredje plats.

Jag förstod att jag skulle få gå ut först, hela laget var i en fantastisk form, säger slutmannen Kenneth Hindsberg, när vi träffar honom och resten av laget i Stora Tuna IK:s klubbstuga i Borlänge.

– De har träffats där för att tillsammans se Sportspegelns inslag från den här majsöndagen 1964, då Sven Plex Pettersson var på plats och gjorde ett sju minuter långt inslag från Tiomila. Men Borlängelaget har också en annan uppgift, de ska planera resan till Eksjö i Småland dit hela laget är inbjudna som VIP-gäster för att följa årets tävling som avgörs den 3-4 maj.

– Eftersom jag är med och jobbar med Tiomila 2016 som ska gå i Falun, så fick jag kontakt med arrangörerna i Eksjö, berättar Håkan Rystedt, en av löparna i segrarlaget från 1964. När de fick höra att det är 50- årsjubileum för vår seger, så bjöd dom ner hela laget.

Tiomila har avgjorts i maj varje år sedan 1945 på herrsidan och sedan 1977 finns också en damklass. Herrarna springer tio sträckor och damerna fem. På damsidan nämns både Stora Tuna IK och Domnarvet bland favoriterna, Domnarvet vann tävlingen i fjol. Men på herrsidan är Dalachanserna inte lika stora.

-Vi har en vision att komma bland de tio första lagen men topp 20 är nog mer realistiskt, säger Rickard Claessson, en av löparna i årets Stora Tuna-lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiomila i Eksjö

Mer i ämnet