Det är oftast äldre personer som utsätts för bedrägerier via telefon, enligt polisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet genomförda telefonbedrägerier i Dalarna minskar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas har antalet fullbordade telefonbedrägerier minskat både i hela landet och i polisregion Bergslagen, där Dalarna ingår.

I oktober 2018 genomfördes 13 fullbordade telefonbedrägerier, så kallad vishing, i Dalarna. I januari 2019 låg siffran på två genomförda vishing-bedrägerier.

Gick ut med varning i höstas

Under hösten 2018 gick polisen ut och berättade att vishing-bedrägerierna ökat kraftigt och enligt Leif Lexon, chef för bedrägerigruppen på polisen i Örebro län så kan minskningen som man nu ser bero på att de jobbat mot den här typen av brottslighet.

”Positiv trend”

– Självklart är det bra att den nationella trenden även speglas i vår region. Denna typ av bedrägerier förekommer i hela landet och tyvärr är region Bergslagen inte förskonat. Vi tror att vårt brottsförebyggande arbete under hösten kan ha bidragit till den positiva trenden, säger han i ett pressmeddelande.

Fakta vishing

– Telefonbedrägerier innebär att bedragaren ringer upp och försöker få mottagaren att avslöja sina koder från bankdosan eller logga in via sitt mobila bank-id, för att få tillgång till mottagarens konto.

– Bedragarna riktar främst in sig mot äldre personer, cirka 70 procent av de som drabbas är 70 år och äldre.

– Bedragaren byter ofta tillvägagångssätt för att lura till sig pengar.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.