Foto: SVT

Antalet skuldsatta hos Kronofogden minskar i alla dalakommuner

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skuldsatta hos Kronofogden fortsätter att minska. Enligt den senaste statistiken är det rekordlåga siffror för hela landet och i samtliga dalakommuner har antalet minskat under det senaste året.

Enligt Kronofogden minskar antalet skuldsatta för fjärde året i rad och inte sedan 1991 har antalet skuldsatta varit så få.

I Dalarna har den totala skulden minskat successivt för varje år sedan 2017. Från drygt 1,8 miljarder kronor till en liten bit över 1,5 miljarder kronor. Det har dessutom blivit ungefär 1000 färre som är skuldsatta hos Kronofogden, jämfört med för två år sedan.

Fler män än kvinnor

Det är fler män än kvinnor som är skuldsatta i länet och tittar man på de senaste åren så har det sett ut så tidigare också. Men Vansbro, Mora och Gagnef kommun är tre som sticker ut. Där är det kvinnorna som i genomsnitt har haft en större skuldsumma än männen år 2019.

I klippet berättar Malin Bergestål på Kronofogden om de tre vanligaste orsakerna till att människor drar på sig skulder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.