Arbetsmiljöverket riktar kritik mot räddningstjänsten i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket genomförde i april en inspektion vid räddningstjänsten i Ludvika, efter att skyddsombudet larmat om brister i arbetsmiljön. Nu är rapportern klar, och räddningstjänsten kritiseras på flera punkter.

RÄTTELSE: Tidigare var den här artikeln bildsatt så att det kunde tolkas som att räddningstjänsten Dala Mitt hade något att göra med arbetsmiljöverkets kritik. Så är inte fallet, bilden har tagits bort och vi ber om ursäkt för bildvalet.

Det var i februari som skyddsombudet på räddningstjänsten i Ludvika i en skrivelse till kommunen krävde omedelbara åtgärder för att arbetsmiljön skulle förbättras. Skyddsombudet misstänkte att arbetsmiljön åsidosatts och att resurser lades på att utreda ett framtida sammanfogande med räddningstjänsten Dala Mitt. Arbetsmiljöverket genomförde i slutet av april en inspektion med anledning av situationen och har nu publicerat resultatet av inspektionen.

Personalenkät följdes aldrig upp

Vid inspektionen konstaterades ett flertal brister. Bland annat har en personalenkät som genomfördes under hösten 2017 inte följts upp. Resultaten från undersökningen hade inte diskuterats på räddningstjänsten, ingen riskbedömning hade gjorts, och någon handlingsplan hade inte upprättats.

Arbetsmiljöverket kräver nu att en riskbedömning görs baserat på de resultat som undersökningen visat. Efter att en riskbedömning gjorts ska åtgärder vidtas och en tidsatt handlingsplan skapas, som beskriver åtgärder som ska förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

Bristande rutiner

Vid inspektionen diskuterades också om det förekommit kränkande särbehandling eller inte. Då upptäcktes att rutinerna när det gäller kränkande särbehandling var inaktuella, vilket enligt Arbetsmiljöverket bland annat kan leda till att personal kan tveka att anmäla för arbetsgivaren att det förekommer.

Även här ställs krav på att rutiner införs.

Krav på företagshälsovård

Det har även funnits frågetecken kring chefssituationen. Bland annat har två brandmästare slutat. Varken kommunchefen eller förvaltningschefen för räddningstjänsten har velat svara på frågor kring detta.

Flera i personalen har dessutom varit sjukskrivna. Om detta har med den turbulens som varit är oklart, och Arbetsmiljöverket kräver därför att orsakerna till sjukskrivningarna klarläggs och att man tar hjälp av företagshälsovården får att undersöka detta.

Ska tas upp i nämnd

Björn Flinth som är ordförande i räddningsnämnden och deltog vid inspektionen vill inte kommentera Arbetsmiljöverkets rapport i detalj i nuläget.

– Vi ska ha möte i nämnden nästa vecka, den kommer att tas upp där och sedan handläggas, säger Björn Flinth.

Hur skulle du säga att stämningen inom räddningstjänsten är i nuläget?

– Bra! Det är många som är positiva och ser fram emot att gå samman med RDM (Räddningstjänsten Dala Mitt), de jobbar på som tusan med det, säger Björn Flinth.

SVT har sökt kommunchefen och förvaltningschefen för räddningstjänsten utan framgång.

Arbetsmiljöverket kommer att göra ett nytt besök på räddningstjänsten i oktober för att se om kraven som ställts i rapporten har uppfyllts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.