”Det finns andra åtgärder som i specifika situationer kan vara mer lämpliga än TMA-fordon”, säger Pernilla Niia, regionchef för Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning. Foto: Arbetsmiljöverket, pressbild/Lars Pehrson, TT

Arbetsmiljöverket: ”TMA-fordon inget krav – varje bärgning bedöms enskilt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra helgens allvarliga olycka utanför Borlänge har frågan om bärgarnas arbetsmiljö diskuterats. Facket skulle önska att TMA-fordon används flitigare på fler platser i landet, men Arbetsmiljöverket förespråkar inte ett sådant krav.

Arbetsmiljöverket menar istället att varje händelse bör bedömas separat och att ett strikt regelverk inte ens är lämpligt för en enskild vägsträcka.

– Det vi säger är att det finns andra åtgärder som i specifika situationer kan vara mer lämpliga än TMA-fordon. Och Arbetsmiljöverket som myndighet ska inte förespråka någon specifik sorts skydd, för någon sådan regel finns inte i arbetsmiljölagen, säger Pernilla Niia, regionchef för Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning.

Vilka åtgärder syftar du på, som kan vara  vara lämpligare i vissa situationer?

– Det kan röra sig om till exempel utrullningsbara farthinder, skyltning och ljus, och det kan också ibland behöva stängas av vägbanor.

Arbetsgivaren har ansvaret

Pernilla Niia betonar att grunden i arbetsmiljölagen är att ansvaret ska ligga hos den som bäst kan ta hand om riskerna, alltså arbetsgivaren. De ska tillsammans med skyddsombud och sin personal, se till så att arbetet blir säkert.

– Förutom facken och arbetsgivarorganisationerna finns det också en gemensam nämnd (TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd). Vi tycker att de kan behöva hjälpa arbetsgivare så att de lättare kan göra de här bedömningarna om vilka skydd som behövs i olika situationer.

Tycker du att arbetsgivarna brister i sina säkerhetsbedömningar i dagsläget?

– Jag upplever att TYA är väldigt bra på att ge utbildningar, men det är inte alla arbetsgivare som uppmärksammar det stöd som finns att få.

Oklart om TMA-fordon användes

Polisen vill med hänvisning till förundersökningssekretessen inte uppge om något TMA-fordon användes som skydd vid bärgningsarbetet i Borlänge. Det är inte heller säkert att ett TMA-fordon hade gjort någon skillnad vid det aktuella olyckstillfället.

– Det är också viktigt att vi som kör på vägarna saktar ned när vi passerar arbetare på vägen. Inte köra förbi stressad och i hög fart. Kör försiktigt, sänk farten och ge respekt för de som jobbar på vägen, avslutar Pernilla Niia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.