• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Årets jultrafik: Väntas bli mer utspridd och mindre intensiv

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag satsar polisen extra på att vara ute längs vägarna när årets jultrafik drar igång. Tack vare att julafton är på måndag tror man dock att trafiken kommer att bli mer utspridd under flera dagar.

– Förr kunde man se på ett annat sätt att alla skulle åka samtidigt, så är det inte längre, säger Johan Alm vid Trafikpolisen Dalarna.

I Dalarna räknar Polisen med att det blir som mest trafik på de stora vägarna – det vill säga riksväg 70, E16 och E45. Men trafiken väntas bli mindre intensiv är tidigare år.

– I år ligger ju julafton på en måndag, det innebär att fönstret är större. I år kan man välja att åka från det att man slutat jobbet på fredag, fram till och med söndag.

Jul- och nyårshelgerna är hårt olycksdrabbade och i genomsnitt omkommer 13-14 personer årligen under den här perioden, enligt Transportstyrelsen.

Ska du ut och köra bil – starta klippet för att höra polisens tips!

Trafikverkets tips: Om du får stopp på bilen

Varje år får flera personer sätta livet till när de får motorstopp, punktering eller liknande på motorvägar och mötesfria 2+1 vägar. Här tipsar Trafikverket om hur du ska göra om du hamnar i denna situation:

Varna, lämna, larma!

  1. Varna – sätt på varningsblinkers och ställ ut varningstriangel!
  2. Lämna – bilen och vägen!
  3. Larma – ring bilbärgare!

Vid fara för liv, ring alltid 112!

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.