Åkrarna räfsades med släpräfsa. Årets skörd blev betydligt bättre än förra årets. Foto: Stig-Åke Svensson.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Slåtter i Källslätten lockade långväga gäster: ”Några tog sig hit ända från Norrbotten”

Publicerad

Smålänningar, västkustbor och norrbottningar tog sig i lördags till Källslätten i Falun för att delta i årets slåtter. Totalt var ungefär 100 personer delaktiga i arbetet med att räfsa och hässja på den gamla bergmansgården.

Källslätten är känt sedan 1500-talet och omgivet av ett sällsynt slåtter- och beteslandskap, som behöver tas om hand. Skörden i år blev betydligt bättre jämfört med förra sommaren, då det var väldigt torrt.

– Vi gjorde den årliga slåttern där högt gräs tas reda på i hela området. Det gick jättebra, säger Stig-Åke Svensson, ordförande i Källslättens förening.

”Nästan alla övernattade”

I år hade människor från hela Sverige lockats till Källslätten för att delta i slåttern. Nästan alla som deltog övernattade. Svensson tror att det är det fysiska arbetet som lockar.

– Det är så härligt att arbeta fysiskt och att se resultat. Det är också en social gemenskap. Några av oss som var där har varit med i över 50 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer