Kvinnor får mer sällan lån

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor får inte statliga risklån lika ofta som män, det visar statistik från statliga Almi. Och i Gävledalaområdet ser det sämre ut än i riket totalt.

Almi är ett statligt bolag som ger risklån till företag när bankerna tvekar. Almi ska ta en högre risk, för att stödja näringslivets utveckling så att jobben blir fler. Men frågan är om kvinnliga företagare behandlas lika som manliga. när de söker risklån på Almi?

70 procent mansägda företag

Av de risklån som Almi Företagspartner Gävledala beviljade 2012, gick 70 procent till företag som ägdes av män, men bara 30 procent till företag som ägdes av kvinnor. För riket i genomsnitt var siffrorna nästan de samma, 69 procent till män och 31 procent till kvinnor. 2013 såg fördelningen likadan ut. Betydligt fler manliga företagare får risklån från Almi.

– Tittar man på företagandet idag i regionen så är det så att drygt 20 procent av företagen drivs av en kvinna, och har vi då en utlåning på 30 procent till kvinnor så tycker jag att det är bra ändå, säger vd Hans Astorin, på Almi Företagspartner Gävledala.

Beroende av bransch

Ojämlikheten mellan könen ökar ytterligare om man tittar på hur Almis totala lånesumma fördelas. Av varje hundralapp som lånades ut från Almi Gävledala förra året så gick 84 kronor till ett företag som ägdes av en man, och 16 kronor till ett företag som ägdes av en kvinna.

– Manliga branscher har ofta tyngre och större investeringar, som inom tillverkande industri, entreprenad, transport. Då blir det större belopp, förklarar vd Hans Astorin.

Nya tillväxtbranscher

Men på organisationen Företagarna anser man att en orsak till snedfördelningen är att kvinnor satsar på relativt nya branscher som till exempel tjänstesektorn, och kulturella och kreativa branscher. Och det kan vara svårt att bedöma affärsmässigheten i nya tillväxtbranscher.

Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist är kritisk till snedfördelningen.

– Dessvärre påverkar det här företagsamheten på ett negativt sätt därför att kvinnor som vill driva tillväxtföretag inte får de möjligheter som finns och många kvinnor vittnar om att man inte har en förståelse just för de här typen av branscher som kvinnorna heller verkar i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.