Assistent fick arbeta trots coronasymptom – brukare dog

Uppdaterad
Publicerad

En personlig assistent i Dalarna fick feber i början av sitt arbetspass men fick fortsätta jobba på grund av personalbrist. En vecka senare dog brukaren som assistenten arbetat hos i covid-19.

Enligt den lex Sarah-anmälan som assistansbolagets verksamhetschef upprättat inträffade händelsen en lördag i höstas.

Assistenten skickade ett sms till sin arbetsledare runt klockan 17.30 att hen kände sig sjuk och tagit febernedsättande medicin. Men på grund av personalbrist fick assistenten fortsätta arbeta hemma hos brukaren tills arbetspasset slutade vid klockan 23.

På tisdagen samma vecka konstaterades att assistenten, som inte var vaccinerad, hade smittats av covid-19 och på torsdagen skrevs brukaren in på Falu lasarett där denne avled i covid-19 ett par dagar senare. Enligt lex Sarah-anmälan har man dock inte kunnat fastställa att assistenten var källan till brukarens smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet