Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör barnen i familjen Heidari som bestämt sig för att stanna i Horndal, om varför de inte vill flytta: ”Jag gråter varje dag”. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Asylsökande kliver inte på flyttbussarna – ”Bättre att bo på gatan än att flytta”

Publicerad

Migrationsverket stänger sina asylboenden i Dalarna och erbjuder de asylsökande nya boenden i norra Sverige. Men nu har flera familjer bestämt sig för att stanna kvar i Horndal, trots att de inte har någon annanstans att bo.

I bland annat Horndal måste människor som bott på orten i flera år nu flytta till andra boenden i norra Sverige, om de inte på egen hand löser boendesituationen.

Beslutet att stänga verksamheten i Dalarna har väckt många känslor och nu har vissa av de asylsökande bestämt sig för att inte flytta.

– Vi måste flytta till ett camp och då ska hela vår familj på sex personer dela ett litet rum och det fungerar inte, säger Setayesh som är en av döttrarna i familjen Heidari.

Måste dela kök och badrum

Familjen har tidigare bott i det som de kallar för ”camp”, en flyktingförläggning, på andra håll i landet och tycker inte att det fungerar av flera anledningar. Flyttar de till flyktingförläggningen i Boden kommer hela familjen på sex personer att bo i samma rum och dela kök och badrum med andra boende. Därför har de valt att stanna kvar i Horndal, detta trots att de nu riskerar att snart bli hemlösa i och med att det nuvarande boendet snart stängs av Migrationsverket.

– Det är bättre att riskera att behöva bo gatan i Horndal än att behöva flytta till ett camp utanför Boden, säger Mehrdad Heidari.

”Gör det för mina barn”

Även Adel Mohammadi och hans familj har beslutat sig för att stanna kvar i Horndal. För honom handlar det beslutet främst om hans barn.

– Vad ska jag göra när de gråter och inte vill flytta? säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adel Mohammadi stannar i Horndal – ”Jag vill jobba och betala skatt” Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Migrationsverket: Man får själv stå för kostnaderna

Enligt Migrationsverket har en asylsökande rätt att välja var man ska bo, men man får själv stå för boendekostnaden. Bosätter man sig i områden som klassas som mer utsatt kan man förlora sin dagersättning. Horndal klassas inte som ett sådant område.

Det här gäller för asylsökande:

  • Den som inte har eget boende erbjuds en plats på något av Migrationsverkets asylboenden.
  • Har rätt till dagersättning, om man inte har egna pengar.
  • Får ett så kallat LMA-kort som intygar att vederbörande är asylsökande.
  • Har rätt till sjukvård.
  • Har under vissa förutsättningar rätt att arbeta under tiden som asylsökande.
  • Har rätt att ordna med eget boende men får då själv stå för boendekostnaden.

Dessutom finns det bestämmelser som gör att den asylsökande kan förlora rätten till dagersättning eller särskilt bidrag om den till exempel bosätter sig i det som definieras som ett mer utsatt bostadsområde eller uppger annan adress än där den egentligen bor.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer