Hemlig satsning i Krångede

Uppdaterad
Publicerad

I skogen ett par kilometer norr om Horndal håller Avesta kommun på att förbereda för ett nytt stort industriområde. Exakt vad det är för verksamhet som ska bedrivas där är det än så länge väldigt mycket hysch-hysch runt från kommunens sida, men på tidningen tror man sig ha klurat ut vad det handlar om.

Lägg namnet Krångede på minnet! Det är Avesta kommuns pågående satsning på ett nytt industriområde längs riksväg 68. Idag finns det mest skog i området, men det är inte bara skog. Det finns också stora kraftledningar som går genom området, en viktig förutsättning för den industrietablering som det nu handlar om.

– Vi har köpt in en stor del mark i Krångede, och så har vi tagit fram en detaljplan som tillåter lättare industri, ej miljöstörande, ej bullrig men elinstensiv, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Fokusgrupp har grävt

Mer detaljer än så ger inte kommunalrådet för tillfället, när han går in till ett kommunstyrelsemöte som ska ta ytterligare ett litet steg på vägen mot att göra verklighet av de här planerna.

Men den så kallade fokusgruppen på Dalarnas tidningar har grävt i frågan. De anser sig ha fått belägg för vad det kan handla om.

– Vi tror att det är en serverhall som är på gång, säger reportern Kenneth Westerlund på Avesta Tidning. Men det blir också spännande vem som kommer att äga serverhallen, förstås.

Ni har själva haft teorin om att kan vara Google. Kan det stämma?

– Vi är inte hundra procent säkra på det, men vi har bra uppgiftslämnare som har sagt det. Och det är intressant för vanligtvis när man kollar ett tips så brukar det vara så att ju mer man kollar desto mindre håller det. Men i det här fallet har det faktiskt varit tvärtom, säger Kenneth Westerlund.

Inga detaljer yppas

100 hektar stort är det långsmala området som nu köpts in från fem olika fastighetsägare för att bilda det nya industriområdet Krångede. 20 miljoner kronor har markköpet kostat för kommunen, men kommunalrådet tror ändå att det ska vara en bra affär för kommunen. Nästa steg är att bestämma detaljplanen för Krångede industriområde. När kommunen ska lätta på förlåten och berätta vilket företag det handlar om och hur många jobb det ge är inte klart, än så länge yppar kommunledningen inga detaljer.

Tidningen här har ju skrivit om att det skulle kunna vara en serverhall?

– De spekulerar, säger kommunalrådet Lars Isacsson och ler. Vi kommenterar ingenting om olika etableringar förrän det är klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Google i Horndal

Mer i ämnet