• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Waynes coffe i Falangallerian håller stängt resten av dagen. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Så påverkas centrala Falun – butiker och bibliotek stängt

Publicerad

Med anledning av att ett misstänkt föremål hittats vid entrén till polishuset har stora områden i centrala Falun spärrats av.

Avspärrningarna utökades under eftermiddagen vilket gjort att Waynes coffee och stadsbiblioteket har stängt för dagen. Falu kommun meddelar på sin hemsida att Fisktorget, Ölandsparken, delar av Kristinegatan och Ölandsgatan är avspärrade.

Butiker och företagslokaler inom 100 meter från polishuset har utrymts. Det gäller Skattehuset, Näringlivets hus, Gamla elverket och delar av Falangallerian. Personer som parkerat sina bilar i Falangaraget har fått hjälp av polisen att hämta sina bilar. Polisen ser i nuläget ingen anledning till att evakuera boende i området.

Kommunala verksamheter drabbas

Situationen har också gjort att flera kommunala verksamheter har stängt för dagen.

– Vi har inventerat våra verksamheter som ligger i anslutning till det avspärrade området och eventuellt i en utökning av det avspärrade området. Vi har gett dem information. I nuläget verkar det som att den verksamhet vi har avslutas och gör helg, säger Tommy Albinsson, tjänsteman i beredskap på Falu kommun.

Det är personal inom hemtjänsten och AIK:s organisation, det vill säga arbetsmarknadsenheten, integrationsenheten och vuxenutbildningsenheten som påverkas av avspärrningarna.

– De går hem för dagen och ingen av den verksamhet som ligger i direkt anslutning har någon form utav kvälls -, natt eller helgverksamhet, säger Tommy Albinsson.

Samverkan med polisen

Kommunen ger löpande information på hemsidan allt eftersom ny information från polisen kommer. 

– Vi bistår med spridning av informationen så att allmänheten får reda på vad som händer. Vi har samverkansytor med polisen som aktiveras när behov uppstår, men vi sitter inte i en stab.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer