Mikael Damberg (S), har förtroende för Sveaskog, men säger också att bolagets balans mellan tillvaratagandet av skogen som naturresurs och att vara ett föredöme i hållbarhet kan diskuteras. Foto: Riksdagen

Avverkning i Ore skogsrike debatterad i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda avverkning som Sveaskog gjort och planerar fortsätta i Ore skogsrike norr om Rättvik debatterades under tisdagen i riksdagen.

Avverkningen på Brännvinsberget i Ore skogsrike norr om Rättvik har varit föremål för en het debatt de senaste månaderna.

Kräver avverkningsstopp

Miljörörelsen har krävt att regeringen stoppar avverkningen för att låta ett oberoende företag göra en art-, och nyckelbiotopsinventering i området. Statliga Sveaskog som ansvarar för avverkningen har hävdat att området inte har så höga naturvärden att det behöver skyddas i sin helhet.

Avverkning i Ore skogsrike

Jens Holm (V) hade i en inlämnad interpellation ställt frågor till näringsminister Mikael Damberg (S). På tisdagen möttes de i riksdagen i en interpellationsdebatt.

Unikt ansvar

Damberg sade att han hade förtroende för att Sveaskog följer de lagar och regler som finns, men att det pågår en dialog om bolagets transparens när det gäller hur naturvårdsbedömningen går till.

Han sade också att Sveaskog har ett unikt ansvar för att ta vara på skogen som naturresurs, men också vara ett föredöme i hållbarhetsarbetet.

– Jag menar att de är det, men från tid till annan kan det förekomma diskussioner om man gör rätt avvägningar, och då måste man också lyssna till de myndigheter som granskar detta, sade Mikael Damberg.

26 rödlistade arter

2015 utsågs området till extra skyddsvärd natur av Världsnaturfonden och hade enligt Naturskyddsföreningen 26 rödlistade arter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avverkning i Ore skogsrike

Mer i ämnet