Bäck som inte syns stoppar nybygge

Uppdaterad
Publicerad

En familj från Gördalen i nordvästligaste Dalarna och Älvdalens kommun kämpar tillsammans för att få bygga två hus som formellt sett omfattas av strandskydd. Men strandskyddet gäller en bäck som inte ens syns.

Det är länsstyrelsen som stoppat bygget med hänvisning till att det finns en bäck i närheten.

– Men bäcken syns ju inte från husen, det här är helt obegripligt, säger Kjell Boggby som företräder familjerna.

Älvdalens kommun gav klartecken till byggena i Gördalen. Tomten ligger inom strandskyddsområdet – alltså mindre än 100 meter från vatten – men kommunen menar att det går att göra undantag för bygget i byn.

Den så kallade Sågbäcken ligger 65 meter från tomtgränsen men intill bäcken finns en hel gård och dessutom går landsvägen rakt genom den gården.

Bygglov är beviljat och bygget har kommit igång.

Men länsstyrelsen höll inte med och sa nej till strandskyddsdispensen.

Domstolen på plats i Gördalen

På tisdagen var den domstol som ska avgöra fallet på plats i Gördalen. Mark- och miljödomstolen i Nacka hade rest tvärs över hela Sverige för att själva se de omdiskuterade husen.

En sådan resa har aldrig skett tidigare.

– För mig är det här obegripligt. Man ser inte bäcken från husen och det går inte att se husen om man vistas vid bäcken. Dessutom är det en ju massa hus mellan bäcken och våra hus, säger Kjell Boggby från Mora som är familjens talesperson.

Det är hans son och sonens sambo som bygger det ena huset. Det andra tillhör sambons bror. De härstammar båda från Gördalen.

Älvdalens kommun vill att det byggs

– Lantmäteriet har ju sagt att det här en bra plats att bygga hus på. Då är det konstigt om man inte kan ge strandskyddsdispens, säger Älvdalens stadsarkitekt Tomas Johnsson.

Kommunen menar dessutom att gården som ligger mellan de nybyggda husen och bäcken redan i dag hindrar folk från fritt att vandra längs bäcken. Det är ju en tomt, menar kommunen och därmed finns det ingen anledning till att säga nej till de nya husen som byggs betydligt längre från Sågbäcken.

Men länsstyrelsen höll fast vid sin uppfattning vid synen på plats i Gördalen. Det är för nära till Sågbäcken, delar av den befintliga gården är inget problem för några vandringar längs bäcken, så här gäller strandskyddslagen och det kan inte bli fråga om någon dispens från den, resonerade länsstyrelsen.

Sedan spelar det ingen roll att bäcken inte syns, enligt länsstyrelsens uppfattning.

Många bäckar små...

– På det här sättet stoppas ju all nybyggnation i Gördalen. Det är ju en dalgång med bäckar överallt så det räcker ju med att det är 200 meter mellan bäckarna så blir det stopp. Man måste ju få bygga lite och dra in någon krona till byn så den inte dör sotdöden, säger Kjell Boggby.

– Sådana här orter måste ju få växa och utvecklas utan att man promt måste hålla 100 meters avstånd från vatten, säger Tomas Johnsson.

Både kommunen och familjerna bakom byggena hoppas att domstolen ska upphäva länsstyrelsens beslut.

Det pågår en debatt över stora delar av landet att strandskyddslagen tolkas för hårt. Flera kommuner menar att det stoppar utvecklingen i främst glesbygd. Naturvårdsverket har också öppnat för att det kan bli ändringar – att man trots allt ska kunna få bygga inom vissa strandskyddsområden.

Nu sker ny skriftväxling gällande bygget i Gördalen sedan fattar domstolen beslut. Det kan ske tidigast om en månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Gördalentvist

Mer i ämnet