Verksamheten i Grycksbo föreslås flyttas till den nybyggda familjecentralen i Falun. Anna-Klara Levin säger att det handlar om ett samarbete. Foto: SVT

Tjänstemän föreslår flytt av BVC i Grycksbo trots politikerlöfte

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i Falu kommun lovade 2013 att BVC, barna- och mödravårdcentralen i Grycksbo, som då hotades av nedläggning, skulle få vara kvar. Nu har tjänstemän i landstinget ändå föreslagit en flytt. Politikerna är frågande.

– Det är ju inte en flytt i den bemärkelsen, utan att man ska kunna samarbeta, säger Anna-Klara Levin, verksamhetschef på Tiskens vårdcentral och ansvarig för primärvårdsjouren i Falun.

Men rent fysiskt är det ju en flytt?

– Jag kan förstå att man som befolkning tycker att det är en flytt, absolut, säger hon.

Finns inget beslut om flytt

Det är till den snart färdiga familjecentralen på Britsarvet i Falun som verksamheten i Grycksbo föreslås flytta. Men det finns inget beslut om någon flytt, och inte heller någon politisk majoritet för förslaget.

Varken opposition eller majoriteten, som gav ett löfte om att verksamheten skulle vara kvar, förstår varför förslaget lagts.

– Vi lovade 2013 att Grycksbo skulle få ha kvar barnavårdcentral och mödravårdscentral, säger Kjell Persson (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsberedningen.

Kan du garantera att de kommer att bli kvar?

– Det är ingen som kan garantera någonting, jag känner bara vad jag och Susanne Norberg sa 2013, det gäller fortfarande, tills något annat kommer fram, säger han.

TV: Föräldern Evelina Bergkvist Blohm; ”Det går rykten och vi känner oss frustrerade”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.