Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Föräldern Robin och föräldralediga läraren Martina om de nya rekommendationerna där även yngre barn i hushåll med smittade ska stanna hemma. Foto: SVT

Barn till coronasmittade ska stanna hemma oavsett ålder – det här gäller i Dalarna

Publicerad

Även Smittskydd Dalarna rekommenderar nu att barn under 16 år ska stanna hemma om någon i familjen är smittad av covid-19. Här kan du läsa vad som gäller för så kallade hushållskontakter.

Även yngre barn räknas nu som hushållskontakter, alltså personer som ska stanna hemma från skola, förskola eller fritidsaktiviteter om någon i hushållet har konstaterats smittad av coronaviruset.

– Skälet är att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet, det har funnits en del oro över att ta emot barn när någon i familjen har covid-19, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna.

Bedöms inte ha någon avgörande effekt på smittspridning

En hushållskontakt är någon som har bott tillsammans med en smittad person någon gång under perioden som personen varit smittsam. Den som berörs av förhållningsreglerna får information från vården, enligt regionen.

Smittskydd Dalarnas besked är i linje med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, som inte bedömts ha någon avgörande effekt på smittspridning i skolor eller samhället i övrigt, utan görs för att skapa lugn och arbetsro.

Se faktarutan nedan med vad som gäller för hushållskontakter i Dalarna:

Det här gäller i Dalarna:

Visa

• Förhållningsreglerna gäller i sju dagar från provtagningsdatumet för smittade personen.

• Om inga symtom utvecklas kan hushållskontakten återgå till arbete, skola eller förskola efter sju dagar.

• I ytterligare sju dagar ska man vara observant på milda symptom och fortsatt inte delta i fritidsaktiviteter.

• Om en hushållskontakt får symtom ska den provta sig med PCR-prov, precis som alla andra som får symtom som kan tyda på covid-19.

Källa: Region Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet