Det var den 2 juli i somras som ett barn våldtogs i Rättvik. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Barn våldtogs i Rättvik – man i 20-årsåldern döms till fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20 års-åldern döms nu till fyra års fängelse för en våldtäkt mot ett barn i Rättvik i somras. – Vi har överklagat, det gjorde vi direkt, säger Anders Ericson, 20-åringens försvarsadvokat.

Det var den 2 juli i somras som ett barn i femårsåldern våldtogs i Rättvik. En man i 20-årsåldern, hemmahörande i Västernorrland greps och häktades och i slutet av sommaren väcktes åtal mot mannen.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för grov våldtäkt mot barn, med hänsyn till målsägandens låga ålder, men när Mora tingsrätt nu meddelar sin dom uppger man att gärningen i detta fall ”ligger strax under ribban för grovt brott” och mannen döms för våldtäkt mot barn till fängelse i fyra år. Mannen ska också betala skadestånd till barnet på 140 000 kronor.

Överklagade direkt

Mannen själv har hela tiden förnekat brott och försvarsadvokaten Anders Ericson menar att bevisen är otillräckliga. Det är därför de har överklagat. I övrigt delar Anders Ericson rättens uppfattning om att gärningen inte är att betrakta som grovt brott.

Åklagaren yrkade vid rättegången på att brottet var att betrakta som grovt, vilket skulle gett minst sex års fängelse. SVT Nyheter Dalarna har sökt men inte lyckats nå åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer