Falska barnbarn lurade gamla – får fängelse

Publicerad

Männen har lurat till sig kontanter och smycken.

Två män, 44  och 47 år gamla, dömdes idag av Hudiksvalls tingsrätt till fängelse i tre år och tio månader vardera för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Sa att dom var barnbarn

Männen har ringt upp äldre personer runt om i Sverige och sagt att de var barnbarn som behövde pengar till ett bilköp.

I flera fall har männen lyckats lura till sig kontanter eller smycken, i andra fall har det stannat vid försök.

Ville låna pengar till bilköp

En av dom som blev uppringda är Anna, 84, som bor i Dalarna.

-Det var en man som sa att han var mitt barnbarn, han var i Borås och behövde låna till handpenningen för att kunna köpa en bil, berättar Anna för SVT.

-Men jag trodde honom inte.   Anna ringde polisen och förra månaden var hon en av dem som vittnade mot männen under rättegången.

Grovt bedrägeri

Den äldre av männen döms för 24 fullbordade grova bedrägerier och 57 försök till grovt bedrägeri. Den yngre döms för 36 fullbordade grova bedrägerier och 57 försök till grovt bedrägeri.

Ska betala skadestånd

Männen ska också betala sammanlagt nästan 1,3 miljoner kronor i skadestånd till dom drabbade. Dels ska dom betala tillbaka de pengar som dom drabbade lämnat ifrån sig men även betala etsättning för kränkning till var och en av dessa med 10 000 kronor.

Alla har blivit kränkta

-I dom fall där det handlat om försök till grovt bedrägeri har  rätten konstaterat att även dessa personer har blivit kränkta men inte i den omfattningen som krävs för att man ska kunna få skadestånd, säger rådman Beng-Olov Horn vid Hudiksvalls tingsrätt.

135 drabbade

Det är sammanlagt 135 personer, mellan 81 och 98 år som har blivit uppringda av männen.

Åklagaren yrkade därför inför rätten att männen skulle dömas för grovt bedrägeri eller försök till grovt bedrägeri i 135 fall. Men 24 av åtalspunkterna ogillades av Hudiksvalls tingsrätt.

Åklagaren nöjd

– Utan att ha läst domen själv ännu så får man väl vara nöjd, vad jag förstår är de dömda för det de är åtalade för i huvudsak, säger åklagare Christer Sammens.

Om att målsägandena är äldre säger Sammens så här:

Gamla och sjuka

– En del har varit så pass gamla och sjuka att vi inte har kunnat ta dem till rättssalen utan har fått höra dem på telefon och det hade naturligtvis varit bättre ur bevissynpunkt om de hade kunnat närvara vid rättegången.

– Spontant känner jag att utfallet på tre år och tio månader inte ger anledning till något självständigt överklagande från mig, säger Christer Sammens.

Besviken över domen

En av de åtalade männens försvarsadvokat, Max Ahlgren, har när Gävledala når honom nyss pratat med sin klient om domen.

– Han är så klart besviken eftersom han nekar till inblandning i alla fall utom ett där han erkänner medhjälp, säger Max Ahlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer