”Vi har helt klart underpresterat i den här frågan”, säger kommunchef Tommy Sandberg. Foto: SVT

Bäsnabor utan belysning i ett år – trots kommunlöfte

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tog Gagnefs kommun ner belysningen på byvägen i Bäsna utan förvarning, vilket bland annat gjorde att skolbarn fick vänta på bussen i beckmörker. Kommunen lovade då ett omtag, men ett år senare har fortfarande inget hänt.

Det var i november i fjol som de gatlysen som suttit vid södra infarten till Bäsna togs ner. En 500 meter lång sträcka landsväg, där bland annat en busshållplats ligger, föll i mörker. Orsaken till att belysningen togs ner var ekonomiska, det gjordes en bedömning att det inte var värt att ersätta den gamla belysning som fanns med ny.

Men efter att bybor reagerat och ärendet uppmärksammats backade kommunen och lovade snabba åtgärder, som alltså uteblivit.

Kommunchefen: ”Beklagar verkligen”

Från kommunens sida säger man nu att ärendet fallit mellan stolarna.

– Jag beklagar verkligen att inget har hänt, säger kommunchef Tommy Sandberg, som säger att en beställning gjorts och att ny belysning kommer att sättas upp.

– Jag hoppas och utgår från att det här ska göras klart under vintern, säger han.

Exakt vilka åtgärder som kommer att vidtas är ännu inte bestämt. Kommunen säger dock att en dialog kommer att tas med bybor och vägföreningen i byn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.