Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fantastisk tillväxt” – Ludvikabördiga batterifabrikanten Christina Lampe Önnerud berättar om hur hon tror att marknaden kommer utvecklas, och om hennes egna fabriksplaner. Foto: Anders Hansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Tusentals fabriker behövs” – Ludvikabördiga batterientreprenören Christina Lampe Önnerud på Borlängebesök

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen gästade batterientreprenören Christina Lampe Önnerud Dalarna Science Park i Borlänge för att föreläsa om framtidens energi. Hon menar att det kommer att krävas oerhört mycket mer batterier än vad som kan tillverkas idag för att klara alla behov både vad gäller mobiltelefoner, bärbara datorer, elbilar och stora energilager för att stabilisera elnätet framöver.

– Tusentals batterifabriker kommer det behövas, det finns redan hundratals, säger dalkullan Christina Lampe Önnerud som själv byggt upp en stor batteriindustri i USA där hon bor sedan många år.

Men något omedelbart teknikskifte vad gäller batteriernas uppbyggnad ser hon inte framför sig. De nobelprisade litium-jonbatterierna som finns i allt från mobiltelefoner till elbilar idag är här för att stanna då de går att anpassa på många olika sätt.

– Den rikedomen som finns kommer att räcka förmodligen hela min livstid och kanske mina barns livstid, säger hon.

Ville starta batterifabrik i Ludvika

Och så frågar vi förstås hur det gick med de stolta planer som hon själv hade för ungefär 12 år sedan på att anlägga en batterifabrik i sin gamla hemstad Ludvika.

Svaret på den frågan hör du i klippet och mer om hur mycket batterimarknaden förväntas växa det närmaste årtiondet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.