Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är riktigt illa, vi har inte en chans att ta oss iväg” – bilsternas upprörda känslor över det höga bränslepriset. Foto: Jessica Hansson

Protester mot rekordhöga bränslepriser: ”Det är skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Bensin- och dieselpriserna i Sverige ligger just nu på rekordhöga nivåer och på sociala medier kokar missnöjet. Facebooksidan Bränsleupproret har nu över en halv miljon medlemmar och demonstrationer planeras runt om i landet, bland annat i Falun och Borlänge.

De höga bränslepriserna rör upp känslor. Många menar att de som bor på landsbygden och personer med lägre inkomst drabbas hårt.

– Det är skamligt att det är så högt. Pensionärer och de som lever på bidrag har inte en chans, säger Valkyria Myllymäki  från Långshyttan, som själv planerar att delta i upproren på sociala medier.

Kraftig prisökning det senaste året.

I dag ligger priset på 95-oktanig bensin strax över 17 kronor per liter vilket är en ökning med 25,3 procent jämfört med januari 2021, då priset låg på cirka 14 kronor per liter.

Dieselpriset har också ökat men i något större utsträckning där priset höjts med 34 procent sedan början av året. Idag kostar en liter diesel strax över 19  kronor, vilket innebär att det kostar 294 kronor mer att fylla en 60-literstank än vad det gjorde i januari.

Anledningen till de höga priserna ska bland annat vara en allt högre skatt på drivmedel, hög efterfrågan efter pandemin och en låg produktion av olja.

Se klippet med bilisternas tankar kring det höga priset: ”Det är riktigt illa, vi har inte en chans att ta oss iväg”

Hör miljö- och klimatminister Per Bolunds (MP) svar till upprörda bilisterna här – ”Full förståelse för att det väcker ilska”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer