Bergrummen – där tiden stått still

Uppdaterad
Publicerad
svt.se/gavledala ger er en inblick i verkligheter som knappt finns längre – de hemliga bergrummen, med tjocka ståldörrar, radioaktiva duschar och långa mörka korridorer.

De är ofta övergivna, extrema, hemliga och fulla av historia.

Alla våra bergrum vittnar om en svunnen dramatisk tid då man förberedde sig för det värsta....

Under andra världskriget byggdes merparten av de bergrum som finns i Dalarna och i Gävleborg.

Många av dem har sedan dess plomberats och raserats för att eftervärlden inte ska skada sig i bergrummens inre. Men det finns även de som köpts av fortifikationsverket och rustats till modern funktion.

Se Gävledalas historiska reportage om bergrummen i Dalarna och i Gävleborg – bergrum som har gjorts om sedan hemligstämpeln försvunnit – och förvandlats till exempelvis festlokal eller bredbandscentral.

Något bergrum har vattenfyllts och blivit till en hotande miljöbomb och andra står kvar nästan orörda.

svt.se/gavledala har samlat några av de reportage som gjors de senaste åren från fascinerande miljöer som de flesta aldrig kommer i närheten av. Klicka dig fram – och låt dig fascineras av en historia som är undangömd, bortglömd eller som lyfts fram och tagit ny form. Besök bergrummen – där tiden stått still.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer