Enhetschefen Elisabeth Olsson på Lantmäteriet är nöjd med beslutet angående den stora omarronderingen i Borlänge. Foto: Markus Dahlberg/SVT

1500 sakägare berörs – antalet skogsskiften i Borlänge minskas drastiskt

Uppdaterad
Publicerad

1500 sakägare berörs när Lantmäteriet tagit beslut om ett av de största ärendena i myndighetens historia. Det handlar om en omarrondering som berör nästan hela Borlänge kommun och där antalet skogsskiften nästan har halverats efter den.

Omarronderingen berör cirka 1500 sakägare, allt från privatpersoner som äger en mindre fastighet till stora skogsbolag, Borlänge kommun och länsstyrelsen Dalarna.

Processen fram till beslutet har varit lång, den började redan för tio år sen.

– I det här området får vi nu en fastighetsplan som är betydligt bättre strukturerad än den vi hade tidigare och gränserna är tydliga vilket underlättar framtida fastighetsärenden, säger Elisabeth Olsson, enhetschef på Lantmäteriet.

Ägosplittrat län

Dalarna är ett av landets mest ägosplittrade län och i en omarrondering skapas större och mer sammanhängande skiften. I Borlänge har antalet skiften i och med detta beslut gått från drygt 6500 till drygt 2900.

Inte vunnit laga kraft

Beslutet togs i mitten av oktober men sakägarna har fram till den 18 oktober på sig att överklaga och beslutet har därför inte vunnit laga kraft.

Hittills har ett tiotal ärenden kommit som ska prövas av mark- och miljödomstolen.

– Beroende på hur överklagan är utformad kan möjligheten att få tillträde till sin mark variera. Men vi kommer att göra en sammanställning av samtliga överklaganden för att se om det finns en möjlighet att skapa tillträden till marken i de fall man inte överklagat sitt nya fastighetsinnehav, säger Elisabeth Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.