Jag känner inga ”hard feelings”, de har försökt göra rätt hela vägen, säger Ali Omum i om sin tidigare arbetsgivare. Han är mer besviken på systemet. Foto: Privat

Därför får inte Ali stanna

Uppdaterad
Publicerad

Ali Omumi utvisas eftersom en tidigare arbetsgivare för flera år sedan missade att teckna nödvändiga försäkringar för honom. Det finns dock ett undantag i lagen som ger utrymme för överseende med sådana misstag, men det har inte varit tillämpbart i Alis fall.

Undantaget rör fall där arbetsgivaren själv har lyckats åtgärda bristen i sin helhet innan Migrationsverket genomfört sin utredning. I Alis fall var det avtalet för tjänstepension och sjukförsäkringen som fanns i hans kontrakt, men som saknades i verkligheten.

Tjänstepensionen lyckades arbetsgivaren betala in retroaktivt för hela perioden, men med sjukförsäkringen var det inte möjligt att göra så. I Migrationsdomstolens dom från april i år står därför följande:

“Migrationsdomstolen anser därmed, även vid en helhetsbedömning, att anställningsvillkoren inte har varit i nivå med kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.”

“Inga hard feelings”

Eftersom villkoren för tidigare arbetstillstånd inte var uppfyllda så kan inte heller några nya tillstånd beviljas, resoneras det i domen. Därför dras även uppehållstillstånden in för hela familjen. Trots debaclet vill Ali Omumi ändå inte kritisera sin tidigare arbetsgivare.

– Jag känner inga “hard feelings”, de har försökt göra rätt hela vägen. Jag är snarare besviken på systemet och lagstiftningen som gör det möjligt att jag straffas för ett misstag som jag inte själv har begått, säger han.

SVT har varit i kontakt med Migrationsverkets presstjänst som meddelar att de inte har möjlighet att uttala sig i det specifika ärendet utan en fullmakt, istället hänvisar de till Migrationsdomstolens och Migrationsverkets domslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.