För att öka jämlikheten i den svenska skolan tilldelas nu skolor i Dalarna sammanlagt runt 17 miljoner kronor. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bidrag för ökad jämlikhet i Dalarnas skolor

Uppdaterad
Publicerad

För att öka jämlikheten i den svenska skolan och för att fler unga ska gå gymnasiet tilldelas nu skolor i Dalarna sammanlagt runt 17 miljoner kronor.

Det handlar om regeringens så kallade jämlikhetspeng och sammanlagt ska 500 miljoner kronor delas ut till både kommunala och privata grundskolor i landet.

Påverkas av antal gymnasiebehöriga

Bidraget delas ut till skolor utifrån faktorer som elevernas socioekonomiska bakgrund och elevantalet. Skolverket har tagit fram en modell som uppskattar sannolikheten för den enskilda individen att bli behörig till ett nationellt program i gymnasieskolan. Utifrån den förväntade delen obehöriga elever skapas sedan ett indexvärde för skolan vilket i sin tur påverkar bidraget.

Kompetensutveckling eller lärarresurser

Skolorna får tillsammans med kommunerna själva välja hur de vill fördela pengarna. Exempelvis kan pengarna läggas på kompetensutveckling, fortbildning, personalkostnader eller lärarresurser.

Så mycket får din kommun:

Avesta: 1,9 miljoner

Borlänge: 4,5 miljoner

Falun: 2,7 miljoner

Hedemora: 1,17 miljoner

Leksand: 840.000

Ludvika: 2,15 miljoner

Malung-Sälen: 727.496

Rättvik: 550.331

Smedjebacken: 652.229

Orsa: 486.892

Säter: 615.034

Vansbro: 475.360

Älvdalen: 419.340

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.