Foto: SVT/arkiv

Bilstödet halverades i fjol

Uppdaterad
Publicerad

158 miljoner kronor betalades ut i bilstöd till personer med funktionsnedsättning förra året. Det är ungefär hälften så mycket som året innan, enligt statistik från Försäkringskassan. I nästan alla län var det utbetalade beloppet betydligt lägre 2017 än 2016.

– I och med lagändringen som trädde i kraft januari 2017 så började vi om på noll. Alla ansökningar som kom in efter det ska gälla efter den nya lagstiftningen, säger Henrik Alenius, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.

Ansökningarna minskade

Den nya handläggningsprocessen med fler moment är en av förklaringarna till att färre fick bilstöd 2017 jämfört med 2016, men också att antalet ansökningar minskade.

– Ansökningar om bilstöd går till viss del i cykler. Just 2015 och 2016 kom det in väldigt många ansökningar, vilket är en förklaring till att det blev färre ansökningar 2017, säger Henrik Alenius.

Utgiften beräknas bli betydligt högre

Enligt Försäkringskassans utgiftsprognos beräknas utgiften för bilstöd bli betydligt högre, 264 miljoner, år 2018.

– Bilstödsprocessen är lång och det kan ta längre tid än ett år innan allt är klart. Ansökningar som kom in 2017 kan istället beslutas 2018, säger Henrik Alenius.

FAKTA: Bilstöd

  • Bilstödet är ett bidrag till personer med funktionsnedsättning, som har stora svårigheter att förflytta sig och åka med allmänna kommunikationsmedel, och som behöver köpa eller anpassa ett fordon efter sina behov.  
  • Sedan 2007 kan nytt bilstöd beviljas vart nionde år. Före det var det vart sjunde år.  
  • Bilstödet har från och med den 1 januari 2017 förändrats i flera avseenden. Ändringarna innebär i huvudsak ett halverat grundbidrag för inköp av bil från 60.000 kronor till 30.000 kronor, höjda inkomstnivåer i anskaffningsbidraget, ett nytt så kallat tilläggsbidrag för inköp av bil och möjlighet att bevilja anpassningsbidrag för körträning både före och efter en anpassningsåtgärd.  

Källa: Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.