Bingsjöstämman blir virtual reality-film

Publicerad

Tusentals folkmusiker och besökare samlades under onsdagen för att uppleva Bingsjöstämman. Nytt för i år var att dagen dokumenterades av ett filmteam från Australien och Sverige.

VR-film, virtual reality-film, innebär att man kan se en 360-video runt sig. Filmen görs med en kamera som tar upp bilder från alla vinklar samtidigt.

Nästa år fyller Bingsjöstämman 50 år och i samband med det hoppas de medverkade att VR-filmen ska kunna visas antingen på stämman eller någonstans i närheten. Filmen är dock först och främst tänkt för en internationell publik

– Bingsjöstämman är ju ett av de mest unika kulturevenemangen i Sverige. Dessutom passar det väldigt bra för VR-film att musikerna står i ringar och spelar med varandra eftersom man kan filma allt runtomkring sig, säger Axel Grigor, regissör.

Positivt med modern teknik till stämman

Även från Bingsjöstämmans sida ser man positivt på filmen.

– Vi vill verka i samtiden och det här är perfekt, att ha modern teknik i Bingsjöstämman, säger Ola Bäckström i Bingsjöstämmans styrelse.

SVT:s reporter testar att se Bingsjöstämman i VR-glasögon. Foto: SVT

Du är inte rädd för att alla kommer sitta hemma och se Bingsjöstämman på film i stället för att komma hit?

– Teknik i all ära men den kan inte konkurrera med upplevelsen i verkligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer