Nu får endast två björnar skjutas under licensjakten som pågår i Dalarna. Foto: Länsstyrelsen DalarnaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Björnjakten i Dalarna – en björn återstår

Uppdaterad
Publicerad

48 björnar får skjutas fram till den 15 oktober. Redan under den första helgen var en stor del av kvoten fälld. Måndagen den 28:e september återstår en björn enligt Länsstyrelsens meddelandetelefon

Under årets björnjakt hade den 28:e september 47 björnar skjutits i Dalarna.

48 björnar får skjutas i länet i år och precis som förra året finns en kvot på björnhonor i två av de fyra delområdena. Jakten pågår som längst till den 15 oktober.

Områdesindelning för björnjakten 2020

I Dalarna bedrivs jakten inom fyra områden, där två av dem har en särskild kvot för vuxna honor. Hur många björnar som får skjutas inom varje område bestäms utifrån målet att björnstammen ska tillåtas att spridas söderut.

På söndagseftermiddagen den 30 augusti avlystes jakten i delområde 2. På måndagen 28 september avlystes jakten i delområde 1.

I jaktområde 2 och 3 är jakten också avlyst.

I jaktområde 4 återstår en björn.

Precis som förra året måste fälld eller påskjuten björn rapporteras till Länsstyrelsen inom två timmar. Jakt vid åtel kommer att vara tillåtet vid årets licensjakt på björn (för att använda åtel krävs tillstånd från Länsstyrelsen).

Upptag av björnspår med hjälp av hund vid åtel är dock inte tillåtet. Åtelmaterial får läggas ut från den 15 juli tills den sista björnen fällts, men inte längre än till jakttidens slut 15 oktober.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter
Nu får endast två björnar skjutas under licensjakten som pågår i Dalarna. Foto: Länsstyrelsen Dalarna