Även i Sörvik slog blixten ner. Foto: Lars Carlsson

Blixtnedslag på flera håll – över 28 000 var utan el

Uppdaterad
Publicerad

Det har inträffat flera blixtnedslag runt om i Dalarna under fredagen. På några ställen har det fattat eld och på andra har det utlösts strömavbrott.

Under den sena fredagseftermiddagen har det varit strömavbrott i länet. Som mest har sammanlagt 28 495 av Ellevios kunder vid tillfälle varit utan ström.

I Mora, Rättvik, Vansbro och Älvdalen har flera tusentals varit drabbade, men nu ska bara ett fåtal kunder vara strömlösa. Även i Orsa, där omkring 730 kunder stod strömlösa, har man nu löst problematiken.

Ellevio meddelar att strömavbrotten berodde på åskvädret.

Brand efter blixtnedslag

Vid 19-tiden fick SOS in ett larm om en brand i en sommarstuga i Älvdalen. Fyra enheter från räddningstjänsten har varit på platsen och bekämpat den.

Enligt Johan Szymanski, räddningschef vid Mora Brandkår, så var sommarstugan övertänd.

Ingen person uppges ha skadats.

Under eftermiddagen har det annars uppstått flera andra bränder som orsakats av blixtnedslag.

Bland annat så började det brinna i skogen i Ludvika, vid Grängesbergsvägen. Men där ska nu ärendet vara avslutat och vara under kontroll.

Även i en villa i Mora slog blixten ner, utan att det ska ha blivit någon rökutveckling.

Vid 18-tiden var järnvägsbommarna i Mora helt ur funktion, men timmen senare så var problemet åtgärdat, enligt Johan Szymanski.

Träd efter vägar

I Borlänge, Säter och Smedjebacken har det inkommit flera larm om att det ska ligga träd på vägar. Enligt SOS så har räddningstjänsten hanterat samtliga ärenden och tagit bort träden.

Starta klippet ovan för att se bilder från ovädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.