Lennart Eliasson är hoppfull att gruvan ska öppna, det stora bekymret är finansieringen. Foto: Nordic Iron Ore/SVT arkiv

Blötbergsgruvan ska leva vidare – undersökningstillstånd beviljat

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Nordic Iron Ores ansökan om undersökningstillstånd för Blötberget 4 har beviljats av Bergsstaten. Beskedet är ett steg i företagets ambition att återuppta järnmalmsproduktionen i Ludvika Gruvor.

På torsdagen beviljade Bergsstaten undersökningstillståndet för Blötberget 4 i Ludvika kommun. För gruvbolaget Nordic Iron Ore innebär det ensamrätt till undersökning av det beviljade området och gäller i tre år.

Området omfattar en yta på 453,72 hektar och anslutar till företagets andra bearbetningskoncessioner för Blötberget. Ett projekt man har samtliga tillstånd för att påbörja gruvdrift.

Jakten på mineralerna

– Med det här kan vi fortsätta undersöka Blötberget intill våra koncessioner. Vi har indikationer på att det finns mer järnmalm runtomkring och med fler fynd kan vi förlänga livslängden på gruvan. Just nu vet vi att det räcker i tolv år men vi vet också att det finns mer malm, säger vd Lennart

Uppskjuten byggstart

Ambitionen är att återuppta järnmalmsbrytningen i Ludvika med start i Blötberget. En studie visar på brytbara reserver på uppemot 34 miljoner ton. Problemet är att säkra finansieringen för att bygga gruvan i sin helhet och starta upp den.

– Vi måste säkra finansieringen och då talar vi om två miljarder kronor. När det är gjort byggs gruvan på två år.

Ni har tidigare sagt att gruvan skulle var igång 2017, när kan det ske?

– Ja, när jag började 2011 sade vi 2015 men sedan var det en kris i branschen som gjorde att vi fick dra i bromsen. Förhoppningsvis kan vi starta 2022, säger Lennart Eliasson.

Gruvan skulle innebära mellan 250 och 300 arbetstillfällen. Den studie som slutfördes i fjol och som företaget lutar sig mot visar att det skulle var lönsamt att öppna i Blötberget. Jakten på kapital har pågått sedan 2014.

Blötbergsgruvans historia

Gruvan i Blötberget lades ned 1979 då efterfrågan på malm sjönk. På den tiden var det SSAB som drev arbetet men brytning och schaktning hade stoppats redan tolv år tidigare av de tidigare ägarna.

Redan på 1600-talet finns dokumenterade gruvdrift i området. 1768 omnämns Blötbergsgruvan i en bergmästarrelation.

Under århundraden nämns den återkommande och i slutet av 1800-talet påbörjades en mer intensiv brytning.

Även om gruvan var tongivande under början av 1900-talet och moderniserades 1946 så började nedgången sakteligen. I år har gruvan varit vattenfylld i 41 år.

Källa: Blötbergets Kulturförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet